De Vlielander Kaasbunker, 06-21 511 618
zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
Nylander Bunker-blauw

Nylander Bunker Blauw

2 jaar geleden zijn we een samenwerking aangegaan met biologische kaasmakerij De Nylander. De familie Bokma melkt Jerseykoeien en maakt daarvan rauwmelkse biologische kaas. Jerseykoeien staan bekend om hun mooie volle melk en is daarom ook heel geschikt om blauwschimmel van te maken. Afgelopen jaren heeft de Nylander een nieuwe kaasmakerij gebouwd bij hun boerderij. Door diverse tegenslagen tijdens de verbouwing konden we afgelopen 2 jaar geen blauwschimmel maken bij de Nylander. 
De nieuwe kaasmakerij is inmiddels volop in gebruik en wij kunnen er weer terecht om samen onze prachte Nylander blauw te maken. 
Na het melken gaat de rauwe Jerseymelk rechtstreeks in de kaastobbe. De kaasmaakster van de Nylander voegt zuursels, schimmel en stremsel toe en begint vast met het proces. Ondertussen zit onze kaasmaker op de boot van Vlieland naar Harlingen en rijdt gelijk door naar de kaasmakerij in ‘t Heideskip. Daar worden volgens Franse methode de kazen geschept. Verpakt in waterdichte bakken gaan de kazen mee naar Vlieland al waar ze worden gezouten en in de bunker mogen rijpen tot ze perfect dooraderd zijn met blauwe schimmel. Een dikke maand later zij de kazen klaar voor verkoop. 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

FrenchGermanEnglish