De Vlielander Kaasbunker, 06-21 511 618
zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
Geen eenzame kerst voor de kaas
GEEN EENZAME KERST VOOR DE BLAUWSCHIMMELKAAS!
Doordat de horeca vanaf vandaag al om 17.00 uur moet sluiten zijn bijna al onze december bestellingen geannuleerd. We zoeken kaaswinkels, boerderijwinkels, biowinkels etc. om deze kazen voor ons te verkopen.
Maar hoeveel tijd gaat er eigenlijk in zo’n kaas zitten? En waarom moeten horeca en groothandels al in september deze kazen bestellen?
Dag 1:Het begint met het kaas maken. Al in september en oktober beginnen we met de productie. Per keer kunnen we 64 kazen van 4 kg maken. Eerste boot heen, laatste boot (met kaas) terug. Van melk tot kaas (aanzuren, stremmen, snijden, vaten vullen, keren etc) duurt ongeveer 8 uur. ‘s Avonds moeten de vaten met kazen nog even gelost worden in de werkplaats, uurtje werk.
Dag 2. De kazen gaan uit de vaten en worden voor de eerste keer gezouten en gaan in speciale stellingen in de werkplaats. Alle vaten en kisten moeten weer grondig schoon gemaakt worden: 2 uur werk.
Dag 3 en 4 worden de kazen nogmaals gezouten, beide half uurtje werk.
Dag 5 gaan de kazen naar de bunker. Alles inladen in de werkplaats, alles uitladen in de bunker, trapje af, trapje op, ff lekker sjouwen! 1,5 uur werk.
Ergens tussen dag 5 en 8 worden de kazen geprikt, de zuurstof zorgt voor schimmelvorming. 64 kazen prikken is ongeveer een uur werk.
In de weken die daarna volgen moeten de kazen rijpen. Om de dag keren, af en toe borstelen of afnemen met een doek. Met elkaar zal dit ongeveer 2 uur werk zijn.
Als de kazen mooi gerijpt en geschimmeld zijn en er is een goede korst gevormd worden de kazen verpakt en worden ze opgeslagen in de koelcel. Verpakken, inladen, (trapje op, trapje af) uitladen bij de werkplaats: 2,5 uur.
De planken kunnen nu weer schoon gemaakt worden, rijpingsmatten reinigen en desinfecteren, uurtje werk. En dan kan het hele verhaal weer van voor af aan beginnen. Een batch blauwschimmel is dus ongeveer 20 uur werk
Vanaf eind november tot half december volgt dan het hoogtepunt: verpakken en verzenden, op naar de klant. Van een doos met 2 kaasjes voor een klein restaurant tot wekelijks een dozen vol kazen voor horeca-kaashandel. honderden kazen moeten nu in een paar weken tijd naar hun bestemming. Vrolijk Kerstfeest!
Is al dat werk nu voor niets geweest? Natuurlijk niet! Met een beetje hulp kunnen we er samen vast wel voor zorgen dat deze biologische kazen, waar zoveel liefde en toewijding in zit een goede bestemming krijgen! of bestel online op zeewierkaas.nl

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

FrenchGermanEnglish