Bunker Blauw, de zoektocht naar de perfecte Nederlandse blauwschimmelkaas
Het dertiende deel alweer in deze serie, als dat maar goed gaat…. Als je al zo lang bezig bent, valt er dan toch nog iets te verbeteren?? De techniek hebben we inmiddels aardig in de vingers. Een enkele keer fantaseer je wel eens, wat nou als ik een wensenlijstje zou mogen maken.. Wat zou daar dan nog op staan zodat deze kaas nog beter, lekkerder, mooier, bijzonderder wordt. Het rijpen op stro in de bunker, handmatig zouten, juiste cultuur gebruiken, goede moment inprikken. Dat hadden we allemaal al voor elkaar. Willen we echt nog een sprong doen dan moeten we het in de melk zoeken. Wat nou als we deze kaas eens zouden kunnen maken met biologische ongepasteuriseerde, super verse melk van Jersey koeien. Jersey’s geven bijzonder smaakvolle melk met hoge gehaltes (vet/eiwit) terwijl ze een groot deel van het jaar 24/7 in de wei staan. ‘s Ochtends melken, en de warme melk direct in de kaastobbe. Er is maar één kaasmaker in Friesland waar dit kan: De Nylander uit Workum. Al jaren maken ze de beste kaas en boter van eigen Jersey koeien. zo’n honderd Jersey’s grazen dag en nacht buiten in kruidenrijke weides. Voor de corona crisis had ik op de bio beurs al eens een leuk gesprek gevoerd met Nylander eigenaar Otto Jan Bokma. Nu het hele corona gedoe wat achter de rug lijkt moesten we maar weer eens bellen. Otto Jan was gelijk enthousiast. Bij de Nylander hebben we eind augustus een eerste batch blauwschimmel gemaakt. Rustig laten rijpen in de bunker. Et voila! het resultaat is daar. Een super lekkere, zachte, romige, milde, rauwmelkse blauwschimmel. De tweede batch ligt inmiddels te rijpen en de agenda staan inmiddels diverse productie data gepland.
Uw reactie