De Vlielander Kaasbunker

Openingstijden
Woensdag 14.00-16.00 uur, Zaterdag 10.30-12.00 uur
Vakanties, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart extra openingstijden, zie nieuws

Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. Gebouwd in WOII als onderdeel van de Atlantikwall. Na de oorlog, in 1953 toen Vlieland waterleiding kreeg, werden de bunkers gereed gemaakt als drinkwater opslag. Toen deze functie in 2011 verviel werd er op zoek gegaan naar een nieuwe functie.

Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas. Hij maakte de bunkers geschikt voor kaasopslag.

De hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zorgen voor een uniek microklimaat waarin de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden onze kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht. De kazen liggen hier op onbewerkte vurenhouten planken variërend van 6 weken tot meer dan twee jaar te rijpen. De eerste maanden worden de kazen dagelijks gekeerd en verzorgd. Dit is nodig vanwege de hoge luchtvochtigheid. Na vier maanden worden de kazen 2 keer per week gedraaid en zo wordt het langzaam afgebouwd. Alle kazen worden echter gedurende het hele rijpingsproces nauwkeurig in de gaten gehouden en zo nodig verzorgd. Een proces waar eindeloos veel geduld en passie voor de lekkerste kaas voor nodig is.

Bovenop de bunker staat het voormalige filtergebouw. Voorheen werd hier het drinkwater gefilterd. Nu is er een expositie ingericht over de historie van het gebouw, kaas, zeewier en andere Vlielander smaakmakers. Natuurlijk ligt er ook altijd een stukje kaas om te proeven. De bunkers zelf zijn om Hygiënische  redenen alleen toegankelijk voor publiek tijdens rondleidingen. Vanuit de expositie kunt u wel naar beneden kijken.

Naast het rijpen van kaas in de bunker organiseren we wekelijks een aantal activiteiten. Op deze website vindt u hiervan altijd actuele informatie, tijden en prijzen.

Kaasproeverij en rondleiding in de bunker.
Elke donderdag  15.30 uur, elke zaterdag om 13.30 uur
Mei t/m oktober ook op dinsdag 15.30 uur
Kosten €12,50 volw./€9,50 kind. Vooraf aanmelden bij de VVV (tegenover aankomst boot) of rechtstreeks bij ons:  https://www.mijnactiviteitenplanner.com/storefront/kaasbunker    
Voor groepen vanaf 6 personen verzorgen wij ook proeverijen en/of rondleidingen buiten reguliere tijden.

Journalist Raph Schouten maakte een leuk filmpje van zijn bezoek aan de bunker