Vlielander Bunkerkazen

Wij maken inmiddels een groot aantal verschillende bunkerkazen. Wij experimenteren vooral met kazen die geschikt zijn voor langdurige rijping in de bunker. In de bunker heerst namelijk een bijzonder micro klimaat. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een koele temperatuur zorgt voor het prefecte klimaat om kaas te rijpen. Daarnaast beluchten we de kazen 24 uur per dag met ongezuiverde zilte zeelucht, het geen de kazen een extra pikant smaakje geeft. 

Voor de productie van onze kaas werken we samen met kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen. Op deze manier voldoen onze kazen aan alle eisen op gebied van voedselveiligheid. Vlieland heeft geen melkvee. De melk komt van diverse boeren uit Friesland. Zodoende is de Vlielandse Zeewierkaas een heerlijk streekproduct geworden.

Hieronder een overzicht van onze speciale bunkerkazen

Vlielander Zeewierkaas
Gepasteuriseerde koemelk, 6 tot 12 weken gerijpt
Met handgeplukt Vlielands zeewier
2e prijs Griene tsiis Contest 2016
(Allergenen: koemelk, selderie, sporen van schaaldieren)

Vlielander Bunkerkaas.
gepasteuriseerde koemelk, minimaal 7 maanden gerijpt.
Het beste van een Nederlandse kaastraditie, een Noord Italiaans zuursel en een Vlielandse bunker gevuld met zilte zeelucht.
(Allergenen: koemelk)

Vlielander Honingklaverkaas
Gepasteuriseerde koemelk, minimaal 4 weken gerijpt.
Een heerlijke kaas met Vlielander honingklaver. Tonen van amandel en vers gemaaid hooi. Beperkt leverbaar.
(Allergenen: koemelk)

Vlielander Bunkerkaas-Jersey
gepasteuriseerde melk van Jersey koeien, minimaal 7 maanden gerijpt.
Jersey koeien staan bekend om hun heerlijke romige melk, dit levert een bijzonder gele kaas op.
(Allergenen: koemelk)

Vlielander Bunkerkaas-Geit (van biologische geitenmelk)
gepasteuriseerde biologische geitenmelk, minimaal 2 maanden gerijpt in onze bunker
(alleen tijdens proeverijen en in horeca)

Bunkerkaas-Trippel Bier
Gepasteuriseerde koemelk, minimaal 4 weken gerijpt.
Een heerlijke kaas met trippel bier van Maallust
Beperkt leverbaar. (alleen tijdens proeverijen en horeca)
(Allergenen: koemelk)

Vlielander Bunkerkaas-schaap
gepasteuriseerde schapenmelk, minimaal 12 weken gerijpt
Een heerlijke schapenkaas, zacht van smaak. (alleen tijdens proeverijen en horeca) 

Bunker Blauw
gepasteuriseerde koemelk, minimaal 12 weken oud.
In een speciaal afgesloten deel van de bunker liggen onze eigen unieke blauwschimmelkazen te rijpen. Door het bijzondere miroklimaat in de bunker onstaat er zo een unieke blauwschimmel. 
(allergenen: koemelk)